Sonntag, August 24, 2008

Cin

Türkçe de okunuş şekliyle yazılan cinö esas yazılışıyla (gin) adını ardıç ağacının nohut büyüklüğündeki meyvelerinden alır. Bu içkinin ıil yapıldığı memleket Hollandadır. Bu klelımenin aslı İtalyanca gıneproö Hollandacada genever Fransızca genıevre ve ingilizce juniper berries olan ardıç ağacının meyvelerinden gelir.

İlk cinin hollanda da yapıldığını söylemiştik. Dr Franciscus La Boe adındaki bir ilaç kimyageri alkolle ardıç ağacının bu meyvesini birlikte damıtarak böbrek rahatsızlıklarına bir ilaç olarak keşfetmiştir bu içkiyi. XVI. Yüzyılın ortalarında kullanılmaya başlayan bu içki ingilizlerin dünyanın dört bucaüına yaymasıyla meşurlaşmıştır.

Her ne kadar ilk cini Hollandalılar yapmışsa da bugün meşur olanı ve tutulanı İngilizlerin ürettiği Lonon Dry Gin stilidir. Hollandalıların ürettiğine ve ya stiline Dutch ve ya Genever Gin denir. Hollandalılarinki daha ağır ve karışık kokuluyken ingilizlerin stili daha hafif ve hoş kokuludur. Cin, saf alkolün ikinci kez ve çeşıtli aromatik bitkilerle birlikte damıtılmasıyla elde edilir. Bazı Cin imalatçıları üç kez damıttıklarını söylerler.

Bu içkinin aromalandırılmasında kullanılan başlıca bitki ardıç aüacının küçük siyah renkli meyveleridir. Bundan başka kişniş tohumu, melek otu kökü, badem, kurutulmuş limon ve portakal kabuğu gibi bitkiler kullanılır. Her cin fabrikasının sır olarak gizlediği kendine öz formülleri vardır. Formülde yer alan bitkiler imbiklerin kuüu boynu denilen kısmına yerleştirilir. Isıtma neticesinde buharlaşarak bu bitkilerden süzülerek geçen alkol istenilen aromayı bu sekilde kapmış olur. Ayrıca başka başka sistemlerde saülanan bu tip aromatik esansların saf alkolle karıştırılmasıyla elde edilen cinler de olur ama bunlar üstün kalite bir ürün sayılmaz.

Cin üretiminde kullanılan alkollerin bazıları hububatlardan, bazıları da şeker kamışı melasından veya başka bitkilerden elde edilirler. En çok tutulanları daha ziyade hububatlardan elde edilen alkolle yapılan cinlerdir. Cin damıtıldıktan sonra sulandırılarak istenilen alkol seviyesine düşürülür. Bu içki diğer bütün içkilerin zıttına hiçbir zaman dinlendirilmez. Şişelendikten sonra pazarlanır

Keine Kommentare: