Sonntag, August 24, 2008

Vodka

Votkanın esas memleketi Polonya ile Rusyadır. Her ne kadar bu iki ülke ilk votka sende değil bende yapıldı diye birbirleriyle iddia etselerde votkanın ne olduğu ve nasıl yapıldığını tanımak kafidir bize.

Votka batı dillerinde Vodka olarak yazılır. Bu kelime Rusça Zhiznennia voda sözcüğünden gelmektedir. Hayat suyu anlamını taşır. Bu sözcük lakap olarak Vodka ya dönüşüp bu tür içkilere bir ad olarak yerleşmiştir. Vodka birazcık su demektir Rusça da.

Slav memleketlerinde Votka, bizim bildiğimiz renksiz notr alkol olarak bilinmez sadece. Onlara göre yüksek ispirtolu pekçok içki votkadır. İster tahıllardan, ister patatesten, ister üzümden , hangi bitkilerden yapılırsa yapılsın , o içki votkadır bu insanlara göre. Ayrıca Rusya ve Polonya da votka bizim bildiğimiz sade beyaz alkol formunda da değildir. Birçok meyvelerle çeşnilendirilmiş olanları ve bitkilerle rayihalandırılanları hatta uzun bir zaman yıllandırılanları da vardır. Batının bildiği manada votka , her türlü koku ve yapıldığı bitkinin bütün özellıklerinden arındırılmış saf bir alkoldür.

Votka saf bir özelliğe sahip oluncaya kadar yeniden damıtılarak ve ayrıca ince kum süzgeçlerinden geçirilerek arındırılır. Birçok firma süzme işinde meşe kömürü kullanmaktadır.

Vodka daha ziyade Bloody Mary, Screwdriver gibi kokteyllerle meşhurlaşmıştır batıda. Votka bilhassa kuzey Avrupa ülkelerinde, İngiltere ve Amerika başta olmak üzere dünyanın her tarafında üretilmektedir. Polonya ve Rusya da ise insanların günlük içkisidir.

Polonyalılar votkayı genellikle çavdardan imal ederler. Diğer ülkeler çok çeşitli bitkiler kullanırlarve daha çok şeker kamışı melası en büyük ham maddesidir bu içkinin. Her ne kadar tahıllardan yapılan votkanın daha iyi cins olduğu iddia edilirse de kaliteli bir imalatta neden yapılırsa yapılsın bir fark olmamaktadır. Votka imal edildikten sonra hemen şişelenerek pazarlanır. Yıllandırma, dinlendirme bu içki için söz konusu olmamaktadır.

Smirnoff, Popov, Finlandia vb. Ünlü votka markalarıdır. Bizim bildiğimiz notr votkanın yanı sıra çeşitli meyvelerle çeşnilendirilmiş, çeşitli baharlı bitkilerle aromalandırılmış, renklendirilmiş votka türleri de vardır. Vişneli votka popüler bir çeşittir.

Bilhassa Polonyada yapılan Zubrowka votka türü çok ünlüdür. Bu sonsözünü ettiğimiz votka şişelerinin içerisine bizon öküzünün çok sevdiği söylenen bir cins çimen sapından da birer adet konarak şişelenmektedir. Elbette çimenin yeşil rengi alkole karışacağındanbu türler yeşilimtrak bir renk taşırlar ve riyaları da çimenimsidir.

Önde gelen bazı votka markaları Smirnoff, Finlandia, Stolichnaya, Wyborowa.

Keine Kommentare: