Sonntag, August 24, 2008

Rom-Rum

Dilimizde de rom olarak bilinen uluslararası alanda İngilizce rum İspanyolca ron Fransızca rhum olarak söylenen şeker kamışında yapılan bir içkidir.

Dünyanın birçok yerinde şeker üretimi için yetiştirilen şeker kamışı sıkılıp şekerli suyu alındıktan sonra geride kalan melas tekrar sulandırlarak sıkılır. Elde edilen bu şekerli sıvının fermantasyonu yani mayalanma işlemi gerçekleştirdikten sonra bazen Pot still bazende Patent still kullnılarak damıtılır.

Romun tarihi Kristof Kolombun Karayip adalarına şekerkamışı yetiştiriciliğini götürmesiyle başlar. Bu bitkinin üretiminde çalıştırılmak için Afrikadan götürülen köleler işki ihtiyacını karşılamak için bu bitkinin melasında elde edilen ham alkol daha sonra Amerikalıların da hoşuna giderek yerleşir.

Adını şekerin latincesi olan saccharum dan aldığını kabul edenler olduğu gibi gürültücü manasına gelen rumbustion veya rumbullion kelimlerinin gelebileceğini iddia edenler de vardır.

Rom. Karayip adaları başta olmak üzere Güney Amerikanın ülkelerininçoğunda yapılmaktadır. Başlıca iki stilde imal edilirler. Dark rum ve Light rum. Koyu renkli olan dark rum daha ağir yapılı ve aromatikken renksiz olan light rum hem yapı itibariyle hem de aroma itibariyle çok daha hafiftir. Bu iki ana stilin dışında bunlara az veya çok yakın başka stiller de olur. Koyu renk olanları genelikle meşe fıçılarda üç veya daha çok yıl dinlendirilir. Açık renkli olanları ise pek yıllandırılmaz.

Romun yapıilği memleketlere göre kendine özgü özellikleri vardır. Koyu renkli olnlarının mayanlama süresi daha uzun tutularak şeker kamışından daha çok karakter ve rayiha alması sağlanır. Aşık renkli olanları çok daha çabuk bir şekilde mayalandıralarak hemen damıtılır. Dolayısıyla yapı itibariyle çok daha hafif ve hatta bazıları nerdeyse vodkaya yakın bir şekilde nötrdür.

Romların koyu veya açık olarak renklendirilmesinde karamel kullanilir. Yukarıda romlar üretildiği göre ayrı özellikler taşır demiştik. Mesela Jamaika da yapılanlar koyu renkli ve daha ağır yapılı iken Puerto Rico da yapılanlar genelikle açık renkli veya renksiz ve hafif yapılıdırlar. Bacardi bu ikincisine tipik bir örnek markadır. Dry Cane beyaz Captain Morgan Lambs Navy Rum önde gelen koyu renkli Rom markalarıdır.

Keine Kommentare: